U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u ponedjeljak 25.11.2013. godine, u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada održano je Savjetovanje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Na Savjetovanju su se okupiti brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova te djece iz Dječjih vijeća koji provode i podupiru ovaj program u Hrvatskoj.
Ovu su Akciju 1999. godine pokrenule i vode je dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.
U zadnjih četrnaest godina program Gradovi i općine – prijatelji djece svojim aktivnostima doprinosi pozitivnim promjenama u korist djece, a lokalne uprave i samouprave, ustanove, institucije, udruge i pojedinci provedbom Akcije otvaraju nove prostore za međusobnu suradnju. U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 96 gradova i općina.
I Općini Križ, zahvaljujući suradnji s Društvom“Naša djeca“ Vladimir Nazor Križ te sustavnoj brizi i radu na unaprjeđenju kvalitete života djece u Općini Križ, još 2010. godine dodijeljen je naziv Općina – prijatelj djece. Kao i svake godine i ovoga su puta predstavnici Općine Križ i DND-a Vladimir Nazor Križ sudjelovali na Godišnjem savjetovanju koordinatora akcije”Gradovi i općine – prijatelji djece” .
Na Savjetovanju su dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske, Sonja Borovčak i Karlo Škorić iz Dječjeg foruma Opatija predstavili Nacrt prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u RH od 2013. do 2020. godine. Prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, upoznao je sudionike s ključnom ulogom lokalne zajednice u ostvarivanju prava djeteta dok je gospođa Tamara Tomažić Varga predstavila novi projekt Ureda UNICEF-a za Hrvatsku „Djeca su naš najvažniji posao“ koji se provodi u suradnji s privatnim sektorom. I sudionici Akcije su govoriti o iskustvima iz svojih gradova i općina navodeći primjere kako je Akcija obogatila i oplemenila život djece u njihovim sredinama.
U svečanom dijelu Savjetovanja podijeljene su Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2013. godini. Ove godine prijavljeno je 44 naj-akcija iz 38 gradova i općina, a Povelje za uzorno provedene i originalne akcije za djecu dobilo je 16 gradova/općina.

[nggallery id=304]

Podijeli na društvenim mrežama
Skip to content