70 godina DVD-a Razljev i 1. Kup DVD-a Razljev “Trofej Moslavine”

Ove godine DVD Razljev obilježava 70 godina postojanja povodom čega će se održati 21. 09.2024. godine s početkom u 12 sati Svečana sjednica i otvaranje spomen sobe u sklopu Društvenog doma u Razljevu.

Tu veliku obljetnicu DVD Razljev obilježit će i jednim zanimljivim događajem za građanstvo, a to je 1. Kup DVD-a Razljev „Trofej Moslavine“ koji će se održati 21.09.2024. s početkom u 15 sati na Sportskom parku u Križu.

Na natjecanju će se izvoditi dvije natjecateljske vježbe na 20 m „B“ cijevima bez štafetne utrke po važećem Pravilniku Hrvatske vatrogasne zajednice uz elektronsko mjerenje vremena.

Kategorije natjecanja:

  • Muški „A“ i „B“
  • Žene „A“ i „B“

Raspored natjecanja:

  • 15:00 – prijava ekipa i početak natjecanja
  • 19:30 – zatvaranje natjecanja
  • 21:00 – proglašenje rezultata

Prve tri ekipe u svakoj kategoriji osvajaju pehare, dok će ekipa s najboljim ostvarenim vremenom kupa osvojiti prijelazni pehar.

Prijava ekipa moguća je putem e-mail adrese: dvd.razljev@gmail.com, društvenih mreža DVD-a, ili kontaktom s tajnikom Ivicom Srdojevićem na broj 098 473 790. Molimo Vas da sve prijave napravite najkasnije do 19.09.2024.

Vatrogasna zabava održava se u Društvenom domu Križ s početkom u 19 sati. Organizirana je ponuda jela i pića po popularnim cijenama, a za dobru zabavu zadužena je grupa Drmaxi.

ANTIČKI DAN NA SIPČINI

U subotu 28. rujna 2024. godine na arheološkom lokalitetu Sipčina kod Okešinca, od 12:00 do 18:00 sati održati će se „Antički dan na Sipčini“ u organizaciji Udruge prijatelja baštine-Amici hereditatis Ivanić-Grad, a uz financijsku potporu Općine Križ.

Pozivamo vas na „Antički dan na Sipčini“, jednodnevnu manifestaciju koja će predstaviti rimsku kulturu i način života. U razdoblju antike, od 1. do 4. stoljeća poslije Krista, na Sipčini se nalazio ruralni gospodarsko-ladanjski kompleks – villa rustica, za rimsko doba karakterističan kompleks zgrada smješten izvan naselja. Rezultati istraživanja potvrdili su da se radi o iznimno zanimljivom i značajnom antičkom lokalitetu, a kako su ljudi u ovo vrijeme živjeli možete pogledati 28. rujna na samom nalazištu.

PROGRAM:

Od 12:00 do 18:00 – Radionice rimskih vojnih vještina i formacija, radionice streličarstva, predavanja o rimskoj medicini / Red Čuvara grada Zagreba

Prezentacija i degustacija rimske kuhinje, radionica “Rimski svakodnevni život” / Institut za arheologiju u Zagrebu

U 13:00 i  16:00 – Stručno vodstvo arheološkim lokalitetom / dr. sc. Lea Čataj, Hrvatski restauratorski zavod

U 17:00 – Antički kviz s nagradama / Udruga Prijatelji baštine

*ponuda bezalkoholnih i alkoholnih pića / Pivski mudraci, lokalna pivovara

DOLAZAK NA LOKACIJU – Događaj će se održati na arheološkom nalazištu Sipčina kod Okešinca, u Općini Križ. Adresa: Sipčina, Okešinec, Česmanska ul. 99, 10315, Okešinec

https://maps.app.goo.gl/H4yi9viamybz4Rdt7

Organizatori poručuju da se parkira uz cestu na označenim mjestima te prati pješice makadam do lokaliteta (3 minute hoda).

JAVNI POZIV za dodjelu potpore za osiguranje biljne i stočarske proizvodnje sukladno Programu potpora poljoprivredi na području Općine Križ za 2024. godinu

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (“Narodne novine”, broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13, 137/15, 123/17, 98/19 i 144/20),  članaka 54. i 101. Statuta Općine Križ (“Glasnik Zagrebačke županije” br. 11/21 i 57/23) i članka 7. Programa potpora poljoprivredi na području Općine Križ za 2024. godinu („Glasnik Zagrebačke županije“ br. 57/23 i 26/24), po prethodno pribavljenom Mišljenju Ministarstva poljoprivrede (KLASA: 404-01/24-01/10, URBROJ: 525-07/311-24-4 od 29. srpnja 2024. godine), Općinski načelnik Općine Križ raspisuje

JAVNI POZIV za dodjelu potpore za osiguranje biljne i stočarske proizvodnje sukladno Programu potpora poljoprivredi na području Općine Križ za 2024. godinu

I. PREDMET JAVNOG POZIVA:

Predmet javnog poziva je dodjela potpore male vrijednosti u poljoprivredi na području Općine Križ za 2024. godinu sukladno pravilima EU o pružanju državne potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju propisanim:

  • Uredbom Komisije (EU) br. 1408/2013 od 18. prosinca 2013. o primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na potporu de minimis u poljoprivrednom sektoru (SL L 352, 24.12.2013.) i Uredbom Komisije (EU) 2019/316 od 21. veljače 2019. o izmjeni Uredbe (EU) br. 1408/2013 o promjeni članka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na potpore de minimis u poljoprivrednom sektoru (SL L 51/1, 22.2.2019.) – u daljnjem tekstu: Uredba 1408/2013.

II. DEFINICIJA POJMOVA:

U smislu ovog Javnog poziva definiraju se sljedeći pojmovi:

  1. “Potpora” podrazumijeva dodjelu namjenskih bespovratnih novčanih sredstava iz proračuna Općine Križ za sufinanciranje aktivnosti koje su predmet Javnog poziva.
  2. “Podnositelj”  je svaki poduzetnik koji podnosi zahtjev za ostvarenje potpore temeljem ovog Javnog poziva.
  3. “Korisnik” je svaki poduzetnik koji udovoljava uvjetima za dodjelu potpore.
  4. “Primarna poljoprivredna proizvodnja” znači proizvodnja proizvoda iz tla ili stočarstva navedenih u Prilogu I. Ugovora o funkcioniranju Europske unije bez obavljanja dodatnih radnji kojima bi se promijenila priroda tih proizvoda.

III. PRIHVATLJIVI KORISNICI:

Prihvatljivi korisnici ovog Programa mogu biti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili Upisnik poljoprivrednika, sa sjedištem i poljoprivrednom proizvodnjom (poljoprivredno zemljište, nasadi, stoka, gospodarski objekti i sl.) na području Općine Križ, te poljoprivredna gospodarstva sa sjedištem u Općini Križ i poljoprivrednom proizvodnjom izvan područja Općine Križ, a koja zadovoljavaju kriterije propisane za pojedine aktivnosti.

Poljoprivredno gospodarstvo obuhvaća sljedeće subjekte u poljoprivrednoj proizvodnji: obiteljska poljoprivredna gospodarstva, samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva, poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva, obrte i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Na javni poziv ne mogu se javiti podnositelji u stečaju i postupku likvidacije (zatvaranja) i oni koji imaju nepodmirene obveze prema Općini Križ odnosno državnom proračunu.

IV. PRIHVATLJIVA AKTIVNOST:

Općina Križ će u 2024. godini dodjeljivati potporu sukladno Uredbi 1408/2013 i članku 6. Programa potpora poljoprivredi na području Općine Križ za 2024. godinu („Glasnik Zagrebačke županije“ br. 57/23 i 26/24) za sljedeću aktivnost:

  • Mjera 1. Osiguranje biljne i stočarske proizvodnje.

V.  UVJETI ZA ODOBRAVANJE POTPORE:

Mjera 1. Osiguranje biljne i stočarske proizvodnje

Potporu za premiju osiguranja mogu ostvariti poljoprivredna gospodarstva koja s osiguravajućim društvima za tekuću godinu zaključe policu osiguranja usjeva, trajnih nasada i/ili stoke. Potpora nije ograničena na osiguranje koje pruža jedno osiguravajuće društvo ili skupina društava te nema učinak poticaja.

Uvjet za dodjelu potpore:

  • zaključena polica osiguranja za tekuću godinu

Intenzitet potpore po korisniku:

  • 25% vrijednosti prihvatljivih troškova, a najviše do 600,00 EUR-a po korisniku.

VI. OPĆI UVJETI ZA DODJELU POTPORA:

Prihvatljivo ulaganje za dodjelu potpore je ono koje kumulativno ispunjava sljedeće uvjete:

  • provodi ih prihvatljiv Korisnik,
  • odnose se na prihvatljivu aktivnost unutar mjere Javnog poziva,
  • realizira se na području Općine Križ,
  • prihvatljivi  troškovi moraju biti u skladu s Javnim pozivom,
  • nisu financirana iz drugih izvora Proračuna Općine Križ ili ostalih davatelja državnih potpora.

VII. NAČIN PODNOŠENJA ZAHTJEVA:

Zahtjev za dodjelu potpore podnosi se Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Križ u pisanom obliku na obrascu zahtjeva kojeg izrađuje Jedinstveni upravni odjel Općine Križ.

Obrazac je dostupan uz objavljeni javni poziv na internetskoj stranici Općine Križ, www.opcina-kriz.hr ili se može preuzeti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Križ.

Uz zahtjev za dodjelu potpore, podnositelj prijave prilaže odgovarajuću dokumentaciju, određenu u obrascu zahtjeva i javnom pozivu.

Korisnici potpore uz svoj zahtjev za dodjelu potpore prilažu sljedeće:

  1. Presliku kartice žiro-računa s pripadajućim IBAN-om,
  2. Presliku police osiguranja

VIII. POSTUPAK DODJELE POTPORE MALE VRIJEDNOSTI  I REDOSLIJED OBRADE ZAHTJEVA:

  1. Podnošenje potpisanog zahtjeva za dodjelu potpore s pripadajućom dokumentacijom
  2. Administrativna kontrola i obrada zahtjeva za dodjelu potpore,
  3. Po potrebi, obavještavanje podnositelja o potrebi za dopunu/obrazloženje/ispravak,
  4. Administrativna kontrola i obrada dopunjenih/ispravljenih zahtjeva za dodjelu potpore,
  5. Donošenje Odluke o dodjeli potpore male vrijednosti za osiguranje biljne i stočarske proizvodnje, s najvišim iznosom potpore
  6. Izdavanje Obavijesti o odbijanju zahtjeva za potporu zbog neprihvatljivosti/ nepravovremenosti ili Obavijesti o odbacivanju zahtjeva za potporu zbog nedostatnosti sredstava,
  7. Isplata potpore.

IX. NAČIN OBRADE ZAHTJEVA I RASPODJELE SREDSTAVA:

Postupak obrade podnesenih zahtjeva za mjeru 1. iz Programa potpora poljoprivredi na području Općine Križ za 2024. godinu provodi Povjerenstvo za potpore na području Općine Križ (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) koje imenuje Općinski načelnik Općine Križ. Povjerenstvo može, po potrebi zatražiti i dodatnu dokumentaciju radi jasnijeg obrazloženja zahtjeva korisnika potpore.

Zahtjevi se rješavaju prema redoslijedu zaprimanja i do utroška proračunskih sredstava.

Na osnovu provedenog javnog poziva i kontrole pristiglih zahtjeva, a na prijedlog Povjerenstva Općinski načelnik Općine Križ donosi Odluku o dodjeli potpore male vrijednosti za osiguranje biljne i stočarske proizvodnje.

Potpore se dodjeljuju u skladu s raspoloživim sredstvima do iskorištenja istih.

Za isto ulaganje tj. mjeru, korisnik može potporu temeljem ovog javnog poziva ostvariti samo jednom.

Sukladno članku 3. Uredbe 1408/2013 ukupan iznos potpora male vrijednosti koji je dodijeljen jednom poduzetniku ne smije prijeći iznos od 20 000 EUR-a  tijekom razdoblja od tri fiskalne godine te se ta gornja granica primjenjuje bez obzira na oblik ili svrhu potpore.

Sukladno članku 6. Uredbe 1408/2013, podnositelj zahtjeva mora svom zahtjevu priložiti izjavu o iznosima dodijeljenih potpora male vrijednosti u sektoru poljoprivrede iz drugih izvora tijekom prethodne dvije fiskalne godine i u tekućoj fiskalnoj godini.

Davatelj državne potpore dužan je korisniku potpore dostaviti obavijest da mu je dodijeljena potpora male vrijednosti sukladno Uredbi 1408/2013.

Korisnik potpore dužan je omogućiti davatelju potpore kontrolu namjenskog utroška dobivene potpore. Korisnik koji nenamjenski utroši potrebna sredstva, dužan je odobrena sredstva vratiti i gubi pravo sljedećih pet godina na poticajna sredstva Općine Križ.

X. NAZIV I ADRESA TIJELA KOJEM SE ZAHTJEV PODNOSI:

OPĆINA KRIŽ, Trg Svetog Križa 5, 10314 Križ, s naznakom “ZAHTJEV ZA POTPORU U POLJOPRIVREDI“ ili na info@opcina-kriz.hr.

XI. VRIJEME TRAJANJA JAVNOG POZIVA:

Javni poziv je otvoren do 31. listopada 2024. godine odnosno do iskorištenja sredstava.

XII. INFORMACIJE:

Jedinstveni upravni odjel Općine Križ, tel. 01/2831-510; 01/2831-519.

Skip to content