OVE NEDJELJE MATIJA CVEK PONOVNO U KRIŽU

Matija Cvek ponovno dolazi u Križ. U skladbama tog vrhunskog hrvatskog glazbenika moći ćete uživati u nedjelju 22. rujna 2024. godine, u 19 sati, ispred Knjižnice i čitaonice Križ gdje će Matija Cvek nastupiti uz klavirsku pratnju. Svojevrsna je to repriza koncerta iz lipnja ove godine kada je nastup prekinuo pljusak, a ovim nastupom Matija će se zahvaliti i odužiti kriškoj publici.

U slučaju lošeg vremena, koncert će se održati u Domu kulture Josip Badalić u Križu.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Križ 14. rujan

Na blagda zaštitnika Župe Uzvišenja Sv. Križa, 14. rujna 2024. godine, obilježen je Dan Općine Križ, a svečanost je započela posjetom Spomen sobi poginulih branitelja Domovinskog rata u Galeriji Križ. Program je nastavljen Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Križ, održanom u petak 13. rujna 2024. godine u nazočnosti brojnih uzvanika, u Domu kulture Josip Badalić u Križu obilježen je Dan Općine Križ „14. rujan“. Uz mnogobrojne prijatelje Općine Križ, predstavnike susjednih općina i gradova, trgovačkih društava, udruga, ustanova i gospodarstvenika, svečanoj sjednici nazočili su i ove godine visoki uzvanici i to izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske, gospođa Melita Mulić, savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo, izaslanik predsjednika Vade Republike Hrvatske i zamjenik Župana Zagrebačke županije, gospodin Damir Tomljenović, zapovjednik 3. operativne zone Zagreb i operativne grupe Posavina, brigadni general Rudi Stipčić u pratnji supruge Ružice Stipčić, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije glavni tajnik Hrvatske zajednice općina i načelnik Općine Rugvica, gospodin Mato Čičak, te gospodin Dario Zurovec, zastupnik u Hrvatskom Saboru i gradonačelnik Grada Sveta Nedelja.

Svečanu sjednicu prigodnim je govorom otvorio Predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ Zlatko Hrastić u kojem je zaželio svima dobrodošlicu u Općinu Križ i to u godini kada bilježimo velika gospodarska ostvarenja i nove projekte ali i s ponosom obilježavamo čak 140. godina Knjižnice i čitaonice Križ. Prigodnim govorom obratio se i Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić te istaknuo sve ono što Općina Križ radi, ulaže i planira u cilju da stvori što bolje uvjete za život svojih sugrađana i sugrađanki, a samim tim rast i razvoj Općine Križ. Načelnik je zahvalio svima koji su u proteklom periodu doprinijeli razvoju Općine te istaknuo da svake godine možemo konstatirati da Općina Križ napreduje, a najviše od svega veseli što to dokazujemo sve većim brojem prvašića i djece u našem Dječjem vrtiću Križić Kružić jer su upravo oni ti zbog kojih se svake godine trudimo realizirati što više zacrtanih projekata.

Cijenjeni gosti tijekom svojih su govora istaknuli da je napredak Općine Križ u proteklih deset godine nešto što se ne može ne primijetiti te poželjeli Općinskom Načelniku, Predsjedniku Općinskog vijeća i Općinskoj upravi još više realiziranih projekata u narednom periodu, ali ujedno i dali svoju potporu u realizaciji istih.

Tijekom svečane sjednice dodijeljeno je najznačajnije priznanje Općine Križ, Priznanje 14. rujan i zahvale Općinskog načelnika.

Zahvala Općinskog načelnika Marka Magdića dodjeljuje se za doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Općine Križ. Ove je godine Općinski načelnik donio odluku zahvalu dodijeliti:

MARTINU DOŽELENČIĆU u znak zahvale za uključenost u rad brojnih udruga, iznimna dostignuća i trud na području glazbene kulture i umjetnosti te promociju Općine Križ kroz glazbu.

(Martin Doželnčić iz Novoselca, učenik je sedmog razreda Osnovne škole Milke Trnine Križ, a završio je i 4. razred glazbene škole. Član je KUD-a Graničar, Limene glazbe DVD-a Križ, Izviđača, školskog rock benda i crkvenog zbora.)

FRANU OZIMCU u znak zahvale za iznimna postignuća na brojnim natjecanjima tijekom školske godine 2023./2024. čime je svojim znanjem radom i upornošću na području matematike, informatike, geografije i fizike utjecao na promicanje Općine Križ na razini Zagrebačke županije i Republike Hrvatske.

(Fran Ozimec iz Vezišća, učenik je 2 razreda opće gimnazije, izdvojene lokacije Križ, Srednje škole Ivan Švear, Ivanić Grad. Zahvala Općinskog načelnika dodjeljuje mu se na prijedlog Nastavničkog vijeća za iznimna dostignuća na školskim, županijskim i državnim natjecanjima kojima je promicao ugled naše Općine.)

ZLATKU HASANU u znak javnog priznanja za doprinos na području odgoja i obrazovanja od osobitog značaja za razvitak i ugled Općine Križ te društva u cjelini

(U svibnju ove godine Zlatko Hasan s ukupno 42 godine rada na području odgoja i obrazovanja, s pozicije ravnatelja Osnovne škole Milke Trnine Križ koju je obnašao 16 godina, otišao je u zasluženu mirovinu.)

INES DUNDOVIĆ u znak zahvale za iznimna postignuća na području poljoprivrede te promociju Općine Križ u Republici Hrvatskoj i šire, kroz poticanje bio proizvodnje i poljoprivrede općenito.

(Ines Dundović aktivna je članica organizacije Grass Ceiling te predsjednica Odbora za mlade i žene Hrvatske poljoprivredne komore. Kroz te uloge kontinuirano educira lokalno stanovništvo o važnosti poljoprivrede te olakšala pristup zdravim proizvodima našim građanima, a kroz pokretanja vlastitog posla, omogućila je zaposlenje za nekoliko obitelji.)

NOGOMETNOM KLUBU „SLOGA“ NOVOSELEC KRIŽ u znak zahvale za kontinuitet djelovanja i predan rad na očuvanju nogometne tradicije Općine Križ, a u povodu 95. obljetnice NK „SLOGA“ Novoselec-Križ

(NK Sloga Novoselec-Križ primjer je što nogometni klub znači u maloj sredini ne samo za razvoj sporta, njegovu promociju već i za razvoj zajednice i društva u cjelini, osjećaj pripadnosti i lokalpatriotizam koji je oduvijek prisutan u Klubu koji slovi kao jedan od stupova razvoja sporta u Općini Križ.)

Ipak, najsvečaniji dio ove Svečane sjednice bila je dodjela Priznanja Općine Križ „14. rujan“ kao najznačajnijeg počasnog priznanja Općine Križ, koje se dodjeljuje za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Općine Križ. Općinsko vijeće Općine Križ na 30. sjednici održanoj 30. kolovoza 2024. godine donijelo je Odluku o dodjeli Priznanja „14. rujan“  KULTURNO UMJETNIČKOM DRUŠTVU „GRANIČAR“ KRIŽ, u znak javnog priznanja za očuvanje i promociji folklorne kulturne baštine te tradicije Općine Križ i Republike Hrvatske. Predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ Zlatko Hrastić uručio je Priznanje predsjednici KUD-a Graničar Ivani Pavelić. Na kraju Svečane sjednice, glazbenim nastupom svečanu je sjednicu upotpunilo KUD Graničar Križ.

Sveta misa povodom Dana Župe i Dana Općine Križ 14. rujna 2024. godine na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, u Crkva Uzvišenja Sv. Križa u Križu održana je na sam dan Općine 14. rujna u 11 sati, a predvodio ju je župnik Josip Bulat iz Velike Ludine.

Istog dana, u 18 sati u Domu kulture Josip Badalić u Križu održan je prekrasan koncert PUHAČKOG ORKESTRA LIRA koji je bio svojevrsno glazbeno putovanje oko svijeta.

Skip to content