Ostvareno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga u Općini Križ

Općini Križ dodijeljena su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u iznosu od 14.098,00 EUR-a za projekt Razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga u Općini Križ. U sklopu tog se projekta planira implementacija platforme Otvorena Općina, za pružanje digitalnih usluga korisnicima, informiranje i komunikaciju s općinskim službama te uvid u funkcioniranje Općine, kao i postavljanje meteostanice i dvije kamere za nadzor prometa.

Svjesni brzog modernog i tehnološkog napretka, digitalnih izazova i inovacija, Općina Križ intenzivno radi na stvaranju uvjeta bržeg, modernijeg i tehnološki naprednijeg rada općinske uprave kao servisa svojih stanovnika. Općina Križ nedavno je na Općinskom vijeću donijela Strategiju pametnog razvoja Općine Križ. Važnost prihvaćanja novih digitalnih tehnologija u današnje vrijeme, temelj je za ubrzavanje administrativnih procesa, smanjenje troškova, veću zaštitu okoliša i jačanje sigurnosti društva. Život bez digitalnih rješenja, moderne tehnologije, pametnih uređaja, interneta i mrežnih povezivanja, danas više nije moguć.

Dosadašnja uspješnost realizacije općinskih društvenih, infrastrukturnih i razvojnih projekata ponukana je željom da Općina Križ bude privlačna i ugodna za rad, boravak i življenje svih njenih stanovnika, gdje se rad cijeni i oplemenjuje te stvara dodatne gospodarske vrijednosti.

Viteški tabor i oživljena srednjovjekovna povijest u Križu

Ove godine uz Sajam obrta i rukotvorina, program Dana Općine Križ ugostit će sasvim novi poseban i zanimljiv sadržaj pogotovo djeci.

U goste nam dolazi “Red Čuvara grada Zagreba“,  udruga za antičku, srednjovjekovnu i ranonovovjekovnu oživljenu povijest i kulturu. Udruga će u Križu gostovati predstavljajući vitezove Reda sv. Ivana od Jeruzalema, vitezove ivanovce ili hospitalce u razdoblju križarskih ratova 13. stoljeća. Posjetitelji će moći vidjeti viteški tabor, šatore, oružje, oklope i drugu različitu opremu i odjeću. Moći će također vidjeti prikaz liječenja u jedinoj terenskoj srednjovjekovnoj bolnici na sceni oživljene povijesti u ovom dijelu Europe, dijagnostiku, kirurški alat, metode liječenja tadašnjih bolesti i ozljeda, ljekovito bilje i druge metode liječenja u Europi 13. stoljeća. Također će se moći okušati u srednjovjekovnom streličarstvu, ali i u radionicama mačevanja. Vitezovi će prikazati i stilove borbe različitim oružjima.

Vidimo se u subotu 24. kolovoza 2024. godine od 14 sati u centru Križa!

Skip to content