Kreče sanacija ulične plinske mreže u Novoselcu i Rečici Kriškoj

S krajem mjeseca kreče izvođenje radova na sanaciji plinske distributivne mreže na području Općine Križ, točnije Moslavačke ulice u Novoselcu i u Rečici Kriškoj.

Ivaplin d.o.o. provesti će građevinsko-strojarske radove na sanaciji čeličnog plinovoda sa pripadajućim priključcima. Spomenuti plinovodi nalaze se u zelenoj zoni javne prometnice. U Rečici Kriškoj radovi će započeti 30.06.2015. godine i trajati će od prilike 10 radnih dana i to od Društvenog doma do kraja (k.č.br. 708/2-k.č.br. 756), dok će u Moslavačkoj ulici u Novoselcu od Kolodvorske do k.br. 20 (k.č.br. 2565-k.č.br. 2261.) radovi započeti 8.07.2015. godine i trajati također oko 10 radnih dana. Po završetku radova izvođač ima obavezu vratiti teren u prvobitno stanje.

Moslavačka, Novoselec, karta

Rečica Kriška, karta

Otvoren natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu EU

poljoprivredaNatječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu Europske unije otvoren je od 12. lipnja do 12. srpnja 2015. godine. Natječajem Europska unija želi popularizirati poljoprivredu kao poželjnu djelatnost, osobito kod mladih osoba.

Na natječaj se mogu prijaviti poljoprivrednici i poljoprivrednice mlađe od 40 godina, koje se na vlastitom gospodarstvu bave poljoprivrednom djelatnošću i to putem aplikacije na mrežnim stranicama informacijskog sustava Agrokluba. Prijavnica sadrži pitanja o vrsti poljoprivredne proizvodnje, njezinoj održivosti ili inovaciji, doprinosu te proizvodnje lokalnoj zajednici, njezinim učincima na zaposlenje itd.

Pobjednik ili pobjednica natječaja zastupat će Hrvatsku na natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji, a kojeg će, po treći put, organizirati Europska pučka stranka (EPP). Nagrade će se dodjeljivati u tri kategorije – za najbolji, najinovativniji i najodrživiji projekt, a kriteriji su propisani pravilnikom o natječaju i odnose se na primjenu novih znanja (“know-how”), novih metoda ili novih tehnologija u pojedinom sektoru ili regiji te na prijenos i održavanje inovacija. Pobjednika natječaja nagrađuje i Agroklub jednom od dvije nagrade, po vlastitom izboru. Licencom za korištenje eGAP aplikacije za evidentiranje poljoprivredne proizvodnje u trajanju od godine dana ili godinu dana korištenja usluge aWeb, web stranice za poljoprivredne proizvođače.

Ambasadorica Projekta u Republici Hrvatskoj je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja natječaj organizira u suradnji s brojnim hrvatskim institucijama sektora poljoprivrede te informacijskim sustavom Agroklubom kao medijskim pokroviteljem.

Također, zastupnica Petir će za petero najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika koji su se prijavili na natječaj, uključujući i pobjednika/cu, omogućiti putovanje u Bruxelles na završnu svečanost gdje će sudjelovati i na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika.

Linkove s prijavnicama na natječaj možete pogledati ovdje:

1. Natječaj
2. Prijavnica

Čestitka povodom Dana državnosti

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Dan državnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskog Sabora donesena 1991. godine, o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Odluci o samostalnosti i suverenosti prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Obilježavajući Dan državnosti, kao jedan od najvažnijih datuma u povijesti Hrvatske, odajemo počast braniteljima Domovinskog rata, zahvaljujući kojima danas živimo u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj. Posebnu zahvalu upućujemo svim braniteljima i njihovim obiteljima uoči proslave 27. lipnja, Dana Hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Okrenuti budućnosti osjećamo odgovornost za čuvanje i razvijanje našega zajedničkog postignuća, države koju možemo i moramo oblikovati po vlastitoj mjeri, na principima slobode, demokracije, socijalne pravde, solidarnosti, zajedništva i samopoštovanja.

U ime Općine Križ, čestitamo vam Dan državnosti.

Općinski načelnik Općine Križ:
Marko Magdić, struč. spec. oec.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ:
Đuro Paher

 

OBAVIJEST O DEZINSEKCIJI KOMARACA NA PODRUČJU OPĆINE KRIŽ

Škarda-sanitarna zaštita d.o.o. Čazma vršiti će tretiranje komaraca (LARVICIDNO I ADULTICIDNO) u Općini Križ sa pripadajućim naseljima dana 25. lipnja (četvrtak) u večernjim satima i 26. lipnja 2015. godine (petak) u jutarnjim satima.

Tretiranje će se provoditi sa zemlje u večernjim i jutarnjim satima sa aparatima mobil-star i švingfogovima, a u radu će se koristiti insekticidi III skupine otrova iz skupine permetrina (adulticidno) i iz skupine temefosa (larvicidno). Insekticidi imaju dobro početno djelovanje i dovoljno dugo produženo djelovanje. Neznatno su opsani za čovjeka i njegovu okolinu, a u okolišu ne zaostaju, jer su biorazgradivi. Insekticidi imaju dozvolu Ministarstva zdravlja RH.

U slučaju lošijeg vremena tretiranje se prenosi na slijedeći naredni dan bez oborina.

Preporuke za zaštitu od velikih vrućina

vrućineU zadnjem desetljeću uočava se porast temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi u svijetu. Procjene za Europu ukazuju na vjerojatnost povećanja štetnih učinaka i zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji se očekuju i u Hrvatskoj. Adekvatnim mjerama zaštite mogu se ublažiti štetne posljedice po zdravlje građana te smanjiti broj umrlih osoba od velikih vrućina.

Gradski društvo Crvenog Križa Ivanić-Grad upozorava građane te donosi sljedeće dokumente s važnim informacijama:

Priprema za sudjelovanje u izvršavanju programa i provedbenih aktivnosti u turističkoj sezoni 2015.

Preporuke za zaštitu od velikih vrućina 

Preporučuje se piti dovoljno tekućine, negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Ne treba piti prejako rashlađene napitke već je bolje za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda.

Građani trebaju izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.), tuširati se ili kupati u mlakoj vodi te nositi laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, jesti češće male obroke te izbjegavati hranu prebogatu bjelančevinama.

Preporučuje se rashladiti svoj dom, idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 stupnja danju, a 24 stupnja noću. Poželjno je izbjegavati naporan fizički rad. Obveze je najbolje izvršiti ujutro između 4 i 7 sati i poslijepodne nakon 17 sati.

Preporučuje se izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana. Djecu niti životinje ne smije se ostavljati u parkiranom vozilu, a treba redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

HZJZ upozorava da bi osjetljive i teško pokretne osobe mogle zatrebati pomoć tijekom vrućih dana. Stoga savjetuju posjete obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

Starije osobe i bolesnike koji žive sami savjetuju posjetiti barem jednom dnevno, a uzimaju li te osobe lijekove, treba provjeriti s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Onima koji imaju zdravstvenih problema savjetuje se držati lijekove na temperaturi ispod 25 stupnjeva ili u hladnjaku.

Ako neki član obitelji ili osobe kojoj se pomaže imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, treba odmah zvati liječnika ili hitnu pomoć.

Važni brojevi:
Hitna pomoć: 194 (za cijelu Hrvatsku)
Centar 112 djeluje kao jedinstveni komunikacijski broj za sve vrste hitnih situacija

 

LIPANJSKI SUSRETI MILKE TRNINE 2015.

Lipanjski 2015 047Općina Križ u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Križ i Mjesnim odborom Vezišće i ove godine, dana 20.06.2015. godine, u čast naše slavne sugrađanke Milke Trnine održala je  Lipanjske susrete u njenom rodnom selu Vezišću. Usprkos ružnom vremenu upriličen je svečani mimohod s kočijama i to od Sipa, mjesta gdje je nekada bio stari mlin, tj. rodna kuća Milke Trnine, pa sve do Doma kulture Milke Trnine. U 18 sati na ljetnoj pozornici iza Doma kulture Milke Trnine, započeo je kulturno umjetnički program u sklopu kojeg su nastupili najmlađi članovi KUD-a Graničar, Mješoviti zbor KUD-a Čazma iz Čazme, KUD Češka Obec iz Bjelovara, Zbor Udruge umirovljenika Općine Križ, Crkveni zbor župe Uzvišenja Sv. Križa, te domaćin, Amatersko  pjevačko društvo Milka Trnina Vezišće. Spomenimo kako je i ove godine osim kulturno-umjetničkog program održan i nogometni kup te natjecanje u sportskom ribolovu za djecu i odrasle u organizaciji ŠRU Šaran Križ. Dio gastronomske ponude Lipanjskih susreta bili su nezaobilazni šarani na rašljama, a večer je završena nastupom vokalno-instrumentalnog sastava „Standard“.

Lipanjski 2015 016 Lipanjski 2015 047 Lipanjski 2015 020 Lipanjski 2015 028 Lipanjski 2015 036 Lipanjski 2015 043 Lipanjski 2015 047 Lipanjski 2015 051 Lipanjski 2015 052 Lipanjski 2015 056 Lipanjski 2015 061 Lipanjski 2015 064 Lipanjski 2015 068 Lipanjski 2015 081 Lipanjski 2015 096 Lipanjski 2015 102 Lipanjski 2015 113 Lipanjski 2015 119 Lipanjski 2015 123 Lipanjski 2015 124 Lipanjski 2015 141 Lipanjski 2015 144 Lipanjski 2015 146 Lipanjski 2015 148 Lipanjski 2015 158 Lipanjski 2015 167 Lipanjski 2015 182 Lipanjski 2015 189 Lipanjski 2015 194 Lipanjski 2015 198 Lipanjski 2015 203 Lipanjski 2015 227 Lipanjski 2015 225

 

Čestitka povodom Dana antifašističke borbe

antifašisti 2015 002Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja, a obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Obilježavajući 22. lipnja Dan antifašističke borbe, odajemo počast svim hrabrim ljudima, antifašistima, zahvaljujući kojima danas imamo priliku živjeti u slobodnoj zemlji.

U ime Općine Križ, čestitamo svima Dan antifašističke borbe.

Općinski načelnik Općine Križ:
Marko Magdić, struč. spec. oec.

Predsjednik Općinskog vijeća
Đuro Paher

antifašisti 2015 002 antifašisti 2015 004 antifašisti 2015 007 antifašisti 2015 009 antifašisti 2015 014 antifašisti 2015 015 antifašisti 2015 018 antifašisti 2015 021 antifašisti 2015 022 antifašisti 2015 025 antifašisti 2015 024

Dezinsekcija na području Općine Križ

komaracTemeljem Odluke Općinskog vijeća Općine Križ donesene 18. lipnja 2015. godine, o izboru osobe kojoj će se povjeriti obavljanje komunalnih poslova dezinsekcije na temelju ugovora, trgovačkog društva Škarda-sanitarna zaštita d.o.o. iz Čazme, za početak sljedećeg tjedna planira dezinsekcija na području Općine Križ. Teško je procijeniti točno koji dan će započeti zaprašivanje komaraca jer sve ovisi i o vremenskim prilikama. Tretiranje se planira u večernjim i u jutarnjim satima.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

akcija_ddk_4Akcija dobrovoljnog darivanja krvi i mjerenja šećera i tlaka za područje Općine Križ, planirana je za dan 23.06.2015. godine od 7:30 do 11:30 sati u Društvenom domu u Križu te istog dana, od 12 do 16 sati u Vatrogasnom domu u Novoselcu.

Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Općine Križ

Dana 18.06.2015. godine održana je sjednica Općinskog vijeća Općine Križ u nazočnosti jedanaest od petnaest članova Općinskog vijeća. Na dnevnom redu bilo je razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kratkoročnom zaduživanju Općine Križ te razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o izboru osobe kojoj će se povjeriti obavljanje komunalnih poslova dezinsekcije na temelju ugovora.

Tijekom Aktualnog sata, Zamjenik Općinskog načelnika Općine Križ Mladen Rogić iznio je članovima Općinskog vijeća informacije o događanjima od protekle sjednice Općinskog vijeća održane dana 14.05.2015. godine među kojima izdvajamo informaciju da je provedena javna nabava za odabir izvođača radova za izvođenje radova na vodoopskrbi naselja Širinec i dijela naselja Križ. Po provedenom postupku javne nabave odabran je najpovoljniji ponuditelj, trgovačko društvo LE-GRAD d.o.o. iz Ivanićkog-Graberja, te se uskoro planira i početak radova. U svrhu izrade novelacije postojeće studije sustava javne odvodnje na području Općine Križ odnosno Aglomeracije Križ-Novoselec pri kraju je izrada Geodetskog elaborata postojećeg sustava kojim je evidentirano da na području Općine Križ trenutno postoji cca 20 km sustava javne odvodnje. Cijena spomenutog Geodetskog elaborata je 60.000,00 kn.

Paralelno sa završetkom snimanja i izrade elaborata sustava javne odvodnje na području Općine Križ, proveden je zakonom propisan postupak nabave za odabir izrađivača prethodne studije isplativosti za potrebe definiranja najkvalitetnijeg rješenja sustava javne odvodnje za područje aglomeracije Križ-Novoselec u tehničkom i ekonomskom smislu, kako bi se moglo nastaviti s projektiranjem sustava javne odvodnje i ishođenjem potrebnih dozvola za gradnju, a kako bi se takvi  projekti u budućnosti financirali u visini 90-100% iz fondova EU-a.  Zamjenik Općinskog načelnika Općine Križ također je informirao članove Općinskog vijeća Općine Križ da je uz željezničko stajalište u Širincu izvedeno je parkiralište i prilazni put za građane koji putuju željeznicom te zahvalio svima onima koji su doprinijeli realizaciji tog projekta. Kako je u nastavku izvijestio vezano uz elementarnu nepogodu koju je za područje Općine Križ proglasio Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, nastalu 14. svibnja 2015. godine uslijed olujnog nevremena i tuče, Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda je izradilo prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostavilo Županijskom povjerenstvu. Zaprimljene su 33 prijave šteta koje će u roku 60 dana biti unesene u konačno izvješće, dakle do sredine srpnja ove godine.

Članovi Općinskog vijeća Općine Križ sa 8 glasova za i 3 suzdržana glasa, usvojili su prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kratkoročnom zaduživanju Općine Križ, donesenu na protekloj sjednici Općinskog vijeća dana 14.05.2015. godine, te je spomenuta Odluka izmijenjena na način da je iznos od 1.200.000,00 kuna, zamijenjen iznosom od 1.700.000,00 kuna. Promijenjeni su i uvjeti načina korištenja kredita koji propisuju da će se na transakcijski račun dobavljača Kapitel d.o.o. isplatiti 1.000.000,00 kuna te na transakcijski račun korisnika kredita 700.000,00 kuna.

U nastavku sjednice donesena je i Odluka o izboru osobe kojoj će se povjeriti obavljanje komunalnih poslova dezinsekcije na temelju ugovora. Povodom poziva za dostavu ponuda pravovremeno su zaprimljene tri ponude od kojih je najjeftinija, u iznosu od 27.5000,00 kuna bila ona trgovačkog društva Škarda-sanitarna zaštita d.o.o. iz Čazme.

Svi doneseni akti sa 20. sjednice Općinskog vijeća Općine Križ objavljeni su na internet stranici Općine Križ, podstranici Akti Općinskog vijeća.

Skip to content