Sufinanciranje prijevoza za mjesec prosinac 2013. godine

Od dana 02. prosinca 2013. godine Općina Križ, započinje s isplatom novčanim sredstava temeljem Odluke o sufinanciranju prijevoza za studente s područja Općine Križ i Odluke o sufinanciranju prijevoza za redovite učenike srednjih škola s područja Općine Križ.
Odluke se odnose na studente i učenike s prebivalištem na području Općine Križ, a koji su redovito upisani na fakultete ili srednje škole na području Republike Hrvatske te svakodnevno putuju iz mjesta prebivališta u mjesto školovanja i vračaju se kući, koristeći pritom sredstva željezničkog i autobusnog javnog prijevoza.

Radi ostvarivanja sufinanciranja prijevoza za mjesec prosinac 2013. godine, studenti moraju ispuniti i dostaviti u Općinu Križ, sljedeće dokumente:
1.  Preslika uplatnice o plaćenoj mjesečnoj karti (autobusnoj ili željezničkoj) odnosno karta za 11. mjesec 2013. godine.
2.  AKO NIJE PRILOŽENA ZA STUDENI 2013. GODINE – Preslika osobne iskaznice studenta
3.  AKO NIJE PRILOŽENA ZA STUDENI 2013. GODINE – Potvrda fakulteta o redovnom upisu u akademsku godinu 2013./2014.
4. Izjava o svakodnevnom korištenju javnog prijevoza
5.Zahtjev za subvencioniranje prijevoza

Radi ostvarivanja sufinanciranja prijevoza za mjesec prosinac 2013. godine, učenici moraju ispuniti i dostaviti u Općinu Križ, sljedeće dokumente:
1. Preslika uplatnice o plaćenoj mjesečnoj karti (autobusnoj ili željezničkoj) odnosno karta za 12. mjesec 2013. godine.
2. AKO NIJE PRILOŽENA ZA STUDENI 2013. GODINE – Preslika osobne iskaznice učenika  ili Izjava (obrazac 2U).
3. AKO NIJE PRILOŽENA ZA STUDENI 2013. GODINE – Potvrda škole o redovnom upisu u školsku godinu 2013./2014.
4. Izjava o svakodnevnom korištenju javnog prijevoza
5.Zahtjev za subvencioniranje prijevoza

Isplata novčanih sredstava učenicima i studentima biti će u prostorijama Općine Križ i to utorkom od 07,00 do 14,00 sati i četvrtkom od 07,00 do 15,00 sati, tijekom mjeseca prosinca.

Za Svetog Nikolu darivano 51 novorođeno dijete

Općina Križ već nekoliko godina ponosno nosi naziv Općine – prijatelja djece. Taj je počasni naziv zaslužila brojnim aktivnostima koje se provode u nastojanju da se djeci Općine Križ omogući život u zdravoj okolini, adekvatna zdravstvena zaštita i pedagoški standardi, kvalitetno školstvo te što više sportskih i kulturnih sadržaja.
I ove godine, povodom obilježavanja Svetog Nikole, okupili smo djecu rođenu tijekom 2013. godine, točnije od 1.11.2012. do 1.11.2013. godine i prigodno ih darivati. Ukupno je u tom periodu rođeno 51 djete i to 24 djevojčice i 27 dječaka.
Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić i predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ Đuro Paher, čestitali su obiteljima na prinovama te im zahvalili što su doprinijeli porastu nataliteta u Općini Križ.
Uz dar za Svetog Nikolu od Općine Križ u obliku balavaca s natpisom „Općina Križ“, djeca su dobila i poklon-paket tvrtke Euroalba d.o.o. Zagreb, koja je i ove godine donirala NUK proizvode.
Općina Križ po drugi je put organizirala ovakav prijem, a želja je da se tradicija darivanja djece nastavi i tijekom narednih godina kao što se već niz godina izdvajaju sredstva iz Proračuna Općine Križ u obliku novčane pomoći za rođenje djeteta. Za rođenje prvog djeteta roditelj dobiva novčanu pomoć u iznosu 1.500,00 kuna, za rođenje drugog djeteta 1.700,00 kuna, a za rođenje trećeg i svakog daljnjeg djeteta 2.000,00 kuna. U 2014. godini Proračunom Općine Križ predviđeno je 100.000,00 kuna za pomoć roditeljima prilikom rođenja djeteta.

[nggallery id=307]

Paljenje prve svijeće na Adventskom vijencu

Kako bi obilježili početak Adventa i donijeli blagdanski ugođaj u naš kraj, Općina Križ i ove godine nastavljaju tradiciju postavljanja adventskog vijenca ispred Župne crkve Uzvišenja Sv. Križa.  Paljenju prve svijeće adventskog vijenca održano je ove nedjelje dana 01. prosinca 2013. godine uoči svete mise u 08:45 sati. I ove godine uz prigodne riječi, prvu svijeću zapalio je Velečasni Marijan Koren, u nazočnosti djece i zamjenika Općinskog načelnika Općine Križ, Mladena Rogića.

Prema crkvenim regulama, od dana Sv. Katarine počinje propisani četverotjedni post ili božićna priprava koja traje točno mjesec dana. U novije vrijeme sve prisutniji znak Adventa, koji ukazuje na Božić i poziva na obiteljsku molitvu je adventski vijenac, koji se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označava vječnost. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označavaju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom do Božića kada gore sve četiri.

[nggallery id=306]

Skip to content