Mobilni mamograf u Križu

Mobilni mamograf Zagrebačke županije danas je 06. studenog 2013. godine bio u Općini Križ. Naručene pacijentice, tako su danas ispred Doma zdravlja u Križu mogle besplatno obaviti pregled dojki.
Mobilni mamograf projekt je pokrenut od strane Udruge „ Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije“ na čiju je inicijativu sredinom 2003. godine Zagrebačka županija kupila  mamograf i potrebnu opremu te sve to smjestila u kombi vozilo te tako oformila „Mobilni mamograf“.
Osnovni zadatak mobilnog mamografa je da putuje po teritoriju županije te da u koordinaciji s Udrugom Edukacijom protiv raka dojke, vrši mamografska snimanja žena s ciljem veće dostupnosti takve zdravstvene usluge u mjestu boravka samih korisnica, sa željom da što veći broj korisnica obavi mamografiju u mjestu gdje žive, odnosno da ne moraju putovati u Zagreb i veće gradove gdje se nalaze stacionarni mamografi. Spomenimo kako je od kraja 2006. godine mobilni mamograf uključen i u nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke „Mamma“.

Druga pobjeda na “15. RON Lipsus” 2013

Od 25.-27.10.2013. godine u Kostreni na 15. Riječkom Orijentacijskom Natjecanju “Lipsus 2013”,  izviđačke lige Saveza izviđača Hrvatske, ekipa “Atomski mrav” , sastavljena od dva člana Odreda izviđača „Siniša Pavković“ iz Križa i dva člana Odreda izviđača “Sirius” iz Varaždina, osvojila je drugu godinu za redom 1. mjesto.
Riječ je o izviđačkom orijentacijskom natjecanju za starije kategorije koje je održano u organizaciji odreda izviđača “3. Maj” iz Rijeke. Natjecanje se održalo na prostoru Općine Kostrena. Sudjelovalo je 10 ekipa , 9 iz Hrvatske i jedna iz Banja Luke, tako da je i ovogodišnji Lipsus imao međunarodni predznak. Ukupno je bilo 50 sudionika i 20 članova organizatora/volontera, a poredak najboljih izgleda ovako:

1. Mjesto: Ekipa “Atomski mrav” OI Sirius iz Varaždina i OI Siniša Pavković iz Križa
2. Mjesto: Ekipa “Ole-Lole” OIP Spinut iz Splita
3. Mjesto. Ekipa “Napalm” OI Plamen iz Zagreba

Skip to content